• Otok Pag, Hrvaška, Novalja počitnice, počitek, kultura in zabava v bližini kampa Straško
  • Otok Pag, Hrvaška, Novalja počitnice, počitek, kultura in zabava v bližini kampa Straško
  • Otok Pag, Hrvaška, Novalja počitnice, počitek, kultura in zabava v bližini kampa Straško
  • Otok Pag, Hrvaška, Novalja počitnice, počitek, kultura in zabava v bližini kampa Straško

Kultura In Zabava

Otok Pag ponuja kulturno-umetniške in zabavne vsebine, med katerimi so posebne:

Novaljsko kulturno poletje

Novaljsko kulturno poletje se začne pred Antonovim – Dnevom mesta Novalje (praznik sv. Antona, 13. junija), z večdnevnimi kulturno-umetniškimi, zabavnimi in športnimi prireditvami. Prežeto je s številnimi zanimivimi dogodki – umetniškimi razstavami, koncerti klasične glasbe, nastopi klap in ansamblov, folklornih skupin, promocijami in prodajnimi razstavami knjig, gledališčnimi predstavami, kino predstavami na odprtem, koncerti zabavne glasbe, show programi in pd. Kot ločene celote znotraj Novaljskega kulturnega poletja lahko poudarimo Novaljsko glasbeno poletje, v sklopu katerega se organizirajo koncerti klasične glasbe, ter Novaljski triater, ki v sebi zedinjuje gledališčne predstave. Posebno mesto znotraj Novaljskega kulturnega poletja zavzema galerija Era, v kateri se že več kot dva desetletja nenehno priredujejo likovne razstave renomiranih domačih in tujih umetnikov.

"Paška Robinja"

Ljudska drama, razen Korčulanske Moreške edina takšne zvrsti na Hrvaškem. V Pagu se je ohranila kot del tradicije, temelji pa na ljudskih in pastirskih igrah, ki so stoletji obstajale v Pagu, ter na "Robinji" Hanibala Lucića. Izvaja se v sklopu Paškega poletja in Etno večeri. "Paška Robinja" govori o odkupnini ujete deklice, vnuke vladarja bana Derenčina, ki je ob koncu 15. stoletja doživel poraz od Turkov na Krbavskem polju.

Karneval (pust)

Zimski karneval se po katoliškem koledarju začne prve sobote po prazniku sv. treh kraljev in traja do prvega dneva štiridesetdanskega posta – pepelnice. V tem obdobju se vsake sobote v hotelih in restavracijah prirejujejo zabave pod maskami, in popolnoma kulminirajo zadnje tri dneve z noro zabavo in sežiganjem lutke Jurja (v Pagu je to Marko). On je krivec za vse nesreče in zlo, ki se je zgodilo v preteklem letu. Sežiganje označuje konec karnevala. Od šestdesetih letih 20. st. v Pagu se prireja tudi poletni karneval – manifestacija je namenjena večinoma tujcem in ponavadi traja en dan, redkogdaj več dnevov. Poletni karneval se prireja zadnji konec tedna julija.

Razstava paške ovce in paškega sira

Začela je leta 2001 in se prireja vsakega prvega konca tedna julija. Prireditev ima tudi tekmovalen del, po katerem se vzgajateljem ovac dodeljujejo nagrade za najboljšo ovco,  proizvajalcom sira pa za najkakovostnejši paški sir. Na koncu prireditve se za obiskovalce prireja degustacija paškega sira ter kulturno-zabavni program. Tista manifestacija sprejema vse večji pomen, da se zavest o tradicionalni vzgoji in izdelavi sira, ter ekoloških lastnosti, ki spremljajo isti razvoj, ne bi izgubili. Mesto Novalja in otok Pag popolnoma podpirajo tisto  manifestacijo. Razen najlepše plaže Straško, je gotovo eden izmed motivov za obisk kampa Straško.

Lunjska oljčnijada

Od leta 2005 se prireja vsak spomlad v Lunu ter prispeva razvoju in popularizaciji gojitve oljk, ki je zadnjih desetih letih v močnem zamahu. Otok Pag, mesto Novalja in okolna mesta spadajo med sodobne proizvajalce oljčnega olja, vse popularnejšega sortnega olja.

Festival Paško poletje

V čudovitih ambientih paške katedrale, atriju Kneževega dvora, na pijaci in različnih cerkvah, se prirejajo številni koncerti tako renomiranih kot tudi mladih, domačih in tujih glasbenikov, klap, folklornih ansamblov, ter razstave.

Zrće

Ko gre za zabavo vsekakor je treba omeniti na daleč znano plažo Zrće, na kateri razuzdane zabave v številnih klubih trajajo 24 ur na dan. Znani klubi ponujajo obilje najmodernejše zabave z znanimi svetovnimi zvezdami.