• Otok Pag, Hrvaška, turistične zanimivosti, paška čipka, paški suhozidi amfore
  • Otok Pag, Hrvaška, turistične zanimivosti, paška čipka, paški suhozidi amfore
  • Otok Pag, Hrvaška, turistične zanimivosti, paška čipka, paški suhozidi amfore
  • Otok Pag, Hrvaška, turistične zanimivosti, paška čipka, paški suhozidi amfore

Zanimivosti

Paška čipka

Pag je tudi mesto znane paške čipke, za katero se stoletji skrbi, vsaka pa je poseben unikat. To počasno in naporno ročno delo živi tudi danes na uličicah starega mesta.

Paški suhozidi

Dojemljiv spomenik tega otoka, ki so nastali zlaganjem kamenja. Njihove oblike, površina, izgled in namen sta eden izmed najbolj reprezentativnih primerov ljudskega avtohtonega gradbeništva. Suhozidi so dvignjeni kot naravne meje med ograjami, dovolj visoki da jih ovce ne morejo preskočiti, in močni da jih burja ne more zrušiti.

Solarna

Na otoku Pagu še vedno lahko vidimo kako se je sol proizvajala s starim postopkom izsuševanja v manjšim glinastih bazenih, v katere se uvaja morje (soline). Proizvodnja soli je Pagu prinašala bogastvo, ampak tudi probleme. Zaradi soli so Pažani pogosto vojevali, ampak so prav tako zaradi nje večinoma dobro živeli. Soli se govorilo belo zlato in je bila strateški izdelek, brez katerega življenja stoletji ni bilo moči zamisliti.

Amfore

Celotno hrvaško javnost je prijetno presenetilo odkritje ostankov potopljene trgovske ladje s tovorom amfor iz I. stoletja pred Kristusom, ob istočni obali otoka Paga, v Podvelebitskem kanalu, v dragi Vlaška Mala.

Arheloški zakladi


V arheološkem smislu je zelo zanimivo področje Caske, kjer se v zadnjih časih izvajajo intenzivnejša raziskovanja lokalitete rimskega naselja Cissa. Tako su med ostalim zapisane številne pomembne najdbe, kot je odlično ohranjeno rimsko leseno sidro v akvatoriju Caske ali bronzana ogrlica s konca 10. ali začetka 11. stoletja, edinstveni primer zgodnjehrvaškega nakita.
Največjo vrednost in zanimivost predstavlja edinstveni antični vodovod iz I. stoletja, ki je izklesan v živem kamnu, dolg okoli 1,2 km, širok do 70 cm in visok do 40 m, s 9 nadzemnimi odprtinami, ti. odihi. Ta edinstven rimski akvedukt, ki se mu poljudno reče Talijanova buža, je napajal Novaljo z vodo iz novaljskega polja. Vhod v vodovod se nahaja znotraj Mestnega muzeja, ki v sebi hrani del novaljske kulturne in etnološke dediščine.

Lunjski oljkovi nasadi


Predstavljajo resnično oazo mira in so eden izmed najslikovitejših in najlepših kotičkov našega otoka. Med številnimi stebli oljk, so posebna in edinstvena stebla divlje oljke - olea oleaster, visoka 5-8 m in prsnega premera 20-80 cm. Najstarejša stebla oljk so stara okoli 1600 let! Tisto področje divlje oljke, s površino 24 ha, je edino takšne vrste na Jadranu, ter ima veliko botaniško vrednost. Zaradi svojih lastnosti je leta 1963 zaščiteno in razglašeno za botaniški rezervat.