• Zrće Novalja Pag, Hrvaška, disko klubi Aquarius, Papaya klub, Kalypso, Euphoria
  • Zrće Novalja Pag, Hrvaška, disko klubi Aquarius, Papaya klub, Kalypso, Euphoria
  • Zrće Novalja Pag, Hrvaška, disko klubi Aquarius, Papaya klub, Kalypso, Euphoria
  • Zrće Novalja Pag, Hrvaška, disko klubi Aquarius, Papaya klub, Kalypso, Euphoria

Zanimivosti

Novalja je turistično središče otoka Paga in znano letovišče, ter destinacija številnih turistov, ki ponuja možnost aktivnih in vsebinsko bogatih počitnic.

Mediteransko vzdušje, ki ga ponuja Novalja, kot tudi cel otok Pag, posebej v predsezoni in posezoni, dajejo gostu več kot ugodje fizičnega počitka, ter vpliva na pomirjanje vseh čutil, ki so iziritirana zaradi sodobnega hitrega tempa življenja, poudarjajoč tisto pomembno – naravo.

Čari tega otoka mesečeve pokrajine, gosti lahko spoznajo na številnih kolesarskih stezah, sprehajališčih ob obalo ali v enem izmed najstarejših oljkovih nasadov na Jadranu.

Na daleč najbolj znana specialiteta otoka – paški sir, ob številnimi drugimi specialitetami, gosti lahko degustirajo v vrstnih restavracijah, kako v Novalji, tako tudi v ostalih mestih na otoku.

Ali želite aktivne počitnice in večernjo zabavo, ali počitnice ob morju na nekaterim izmed najlepših plaž na Jadranu, Novalja ponuja raznovrstnost vsebin za vse generacije.

Ena izmed zanimivosti ne samo na otoku Pagu, ampak tudi na celemu Jadranu, je "Paški Trikotnik" – mesto, na katerem se po pričanjih očevidcev spustil NLP!. Prikazni na nebu, nerazložljivih oblik in lastnosti, so zapisane tudi s policijskim radijom, ufologi iz cele Evrope pa so pogosto gosti na tem mestu. Samo mesto se nahaja nekaj severneje od Novalje in plaže Zrće, in je sestavljeno od gladke površine sredi kamnitnega sveta, zelo natančne in pravilne trikotne oblike!

Ali gre za naraven fenomen, ali res za spuščanje NLP-a, ta prostor je vsekakor treba obiskati, ali se želite sprehoditi, ali kolesarjiti.

Amfore

Celotno hrvaško javnost je prijetno presenetilo odkritje ostankov potopljene trgovske ladje s tovorom amfor iz I. stoletja pred Kristusom, ob istočni obali otoka Paga, v Podvelebitskem kanalu, v dragi Vlaška Mala.

Arheloški zakladi

V arheološkem smislu je zelo zanimivo področje Caske, kjer se v zadnjih časih izvajajo intenzivnejša raziskovanja lokalitete rimskega naselja Cissa. Med ostalim so zapisane številne pomembne najdbe, kot je odlično ohranjeno rimsko leseno sidro v akvatoriju Caske ali bronzana ogrlica s konca 10. ali začetka 11. stoletja, edinstveni primer zgodnjehrvaškega nakita.

Največjo vrednost in zanimivost predstavlja edinstveni antični vodovod iz I. stoletja, ki je izklesan v živem kamnu, dolg okoli 1,2 km, širok do 70 cm in visok do 40 m, s 9 nadzemnimi odprtinami, tzv. odihi. Ta edinstven rimski akvedukt, ki se mu poljudno reče Talijanova buža, je napajal Novaljo z vodo iz novaljskega polja. Vhod v vodovod se nahaja znotraj Mestnega muzeja, ki v sebi hrani del novaljske kulturne in etnološke dediščine.